PAJ stelt voor: De Zwarte Schande

Het vergeten verhaal van de Afrikaanse strijders 100 jaar geleden, het omstreden verhaal van identiteitsvorming bij onze jongeren vandaag de dag.

Een woordje uitleg:

  De Zwarte Schande

  is het verhaal van Maarten Schiltmeier, ex-voetbalinternational, achterkleinkind van een Senegalese soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.

   Over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog zijn er bibliotheken vol geschreven, Ontelbare boeken over de oorzaken van dat conflict, Over de militaire strategieën, De verschillende veldslagen, En over de gevolgen van de oorlog. Analyses, onderzoeken en vooral getallen, getallen en nog eens getallen. Zo veel getallen dat ge der scheel van begint te kijken. De ene nog indrukwekkender dan de andere.

    Dit is geen afrekening met de Duitsers. Gewoon een verhaal van een mens, Een mens die buiten de statistieken is gevallen, Vergeten door de geschiedenis, Een avonturier. Een schone, moedige, gelukkige mens. Zo’n 120 jaar geleden geboren, Op een eiland voor de kust van een Afrikaans land. L’ile de Gorée. Daar is het begonnen.

     CREDITS

      De Zwarte Schande

      Bleeding Bulls

       Tekst en regie: Zouzou Ben Chikha

       Spel: Maarten Goffin

       Concept en video: Joost Wynant

       Productie: Liesbeth Stas

       Techniek: Maarten Snoeck

       Scenografie: René Deben en Gert Baart

       Kostuum: Marij De Brabandere

       Muziek: Tom Goethals

        Met de steun van de Vlaamse gemeenschap, stad Antwerpen, TAKT Dommelhof In samenwerking met het In Flanders Fields Museum en Action Zoo Humain Met dank aan Victoria De Luxe, De Warande en CAMPO